Κρήτη 1913 - 2013

Έκθεση: ΚΡΗΤΗ 1913-2013 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ μετά την Ένωση - ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Στις 11 Νοεμβρίου εγκαινιάσθηκε με επιτυχία στη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση με τίτλο ΚΡΗΤΗ 1913-2013 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ μετά την Ένωση οργανωμένη από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης - περιεφερειακό Τμήμα Χανίων, το Εθνικό  Ίδρυμα Ελ.Βενιζέλος με τη συνεργασία των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων όλων των νομών και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης είχε η Αμαλία Κωτσάκη, δρ αρχιτέκτων, επίκουρη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά η αρχιτεκτονική των τελευταίων εκατό χρόνων στην Κρήτη.  Ξεκινά από την   επιρροή της Ένωσης στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της Κρήτης ενώ στη συνέχεια επιχειρείται η παρουσίαση των απαντήσεων που έδωσε η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία στα μείζονα αιτήματα της εκατονταετίας και κυρίως  σε αυτά που αφορούν τη σχέση με το παρελθόν και τη φύση, κύρια συστατικά της ιδιομορφίας του νησιού. Αναδεικνύεται το έργο των αρχιτεκτόνων που έχουν δημιουργήσει στην μεγαλόνησο και επιδιώκεται η προβολή της αρχιτεκτονικής παραγωγής του 20ου αιώνα στην Κρήτη ως στοιχείο του και σύγχρονου πολιτισμού της.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να δούν την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής αλλά και της εικόνας των πόλεων κατά τα τελευταία εκατό χρόνια στο νησί, να θαυμάσουν σχέδια και έργα παλαιότερων διακεκριμένων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων όπως ο Δημ. Κυριακός, ο Μιλτ. Μυλωνάς, Χ. Τσολίνας, Μιχ. Σαββάκης, Πάτρ. Καραντινός, Δημ. Τριποδάκης αλλά και νεώτερων όπως ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Άρης Κωνσταντινίδης, ο Τάκης Ζενέτος, ο Νίκος Χατζημιχάλης, ο Αριστ. Προβελέγγιος, ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Αλ. Καλλιγάς, Αρ. Ρωμανός, Τάσος Μπίρης, Δ. & Σ. Αντωνακάκη κ.ά. που κατέθεσαν μέσα από τα έργα τους τις απόψεις τους για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία στην Κρήτη. Τα εκθέματα προέρχονται από 52 αρχεία σε όλη την Ελλάδα. Εποχές δημιουργικότητας  και ανάπτυξης εναλλάσσονται με εποχές σκληρές όπου ο αγώνας για επιβίωση πρυτανεύει αναδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο της αρχιτεκτονικής. Τα σχέδια και τα κτίσματα παρουσιάζονται παράλληλα με φωτογραφίες της καθημερινής ζωής, αποσπάσματα από τον Τύπο και άλλο συνοδευτικό υλικό με σκοπό την ένταξη της αρχιτεκτονικής στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της εποχής. Κτήρια που συναντά κανείς ανύποπτος στην καθημερινή του διαδρομή αναδεικνύονται μέσα από την ερμηνεία των συνθηκών που τα προκάλεσαν ξετυλίγοντας τον μίτο της ιστορίας μέσα από την αρχιτεκτονική των κτηρίων και την εικόνα των πόλεων της Κρήτης. 

Η μεγάλου μεγέθους αυτή έκθεση αναπτύσσεται και στους  τρείς ορόφους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και  οργανώνεται σε οκτώ ενότητες:

Κρητική Πολιτεία 1898 - 1913: Η προετοιμασία για την Ένωση

Μεσοπόλεμος 1913-1940: Η μετάβαση

Ο πόλεμος 1940-1944: Η καταστροφή

1945 - 1958: Η ανόρθωση

Η μεταπολεμική αστική έκρηξη: 1945-2002

1958 - 1967: Μια βραχύβια αισιόδοξη παρένθεση

1967 - 2013: Αντιφάσεις και προοπτικές

Νέες πόλεις για τη γνώση

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται το video                   

«Χανιά:  Μεταμορφώσεις της πόλης μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

Μικρή συμβολή στον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη» σε επιμέλεια - έρευνα ¨εμμυς Παπαβασιλείου.

Για την καλύτερη γνωριμία με το περιεχόμενο της έκθεσης έχουν προγραμματισθεί ξεναγήσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

EIΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, ώρα 7.15μμ - ΕΚΛΕΙΣΕ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, ώρα 7.15 μμ

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ώρα 7.15μμ

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, ώρα 7.15 μμ

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, ώρα 11.00πμ

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ώρα 7.15μμ

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, ώρα 7.15 μμ

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, ώρα 11.00 πμ

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, ώρα 11.00 πμ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ενδιαφερόμενοι - ες να συμμετάσχουν στις οργανωμένες ξεναγήσεις θα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή μέσω mail με την Δημοτική Πινακοθήκη τρείς ημέρες νωρίτερα προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλ.  2821092294, 2821092419,  fax 2821092294   mail:  arthania@otenet.gr