νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Δελτίο τύπου για τις εκθέσεις Γεωργιάδη και Κουνάλη που οργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, τον Δήμο Χανίων και τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων οργανώνει την πρώτη διαδημοτική εικαστική συνεργασία και ανταλλαγή δύο σημαντικών για τη χώρα μας εκθέσεων τέχνης. Συγκεκριμένα, στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων στις 6 Απριλίου ανοίγει η έκθεση Γιώργος Κουνάλης. Στην τέχνη όπως και στην ζωή και λίγες μέρες μετά, στις 12 Απριλίου ανοίγει η έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Γιώργος Θωμά Γεωργιάδης. Ομορφιά και αλήθεια. Ζωγραφίζοντας κλασικά, αυστηρά και απλά. Στη συνέχεια, η έκθεση Κουνάλη θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου όπως και η έκθεση Γεωργιάδη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Οι επιμελητές της αναδρομικής έκθεσης Γεωργιάδη, Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Μανώλης Καρτεράκης επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Θωμά Γεωργιάδης ήταν ένας σπουδαίος ζωγράφος και ιδιαίτερα ανήσυχος καλλιτέχνης με πλούσιο έργο που εξερεύνησε όλα τα είδη της ζωγραφικής, τοπία, εσωτερικά, νεκρές φύσεις, πορτρέτα, γυμνά και αλληγορικά θέματα. Έχοντας μια μακρά θητεία στο εξωτερικό και στην Αθήνα, επέστρεψε στη γενέτειρά του πόλη, το Ηράκλειο, όπου συνέχισε την τέχνη του με σεμνότητα και ήθος αλλά πάντα με πάθος και συγκίνηση και κέρδισε την αναγνώριση, τον σεβασμό και την αγάπη των συμπολιτών του τόσο ως δημιουργός όσο και ως δάσκαλος. Άνθρωπος πολυσχιδής, υπήρξε ταλαντούχος μουσικός, σκηνογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων που πλούτισε με την παρουσία του τον εικαστικό κόσμο της πόλης του.

Ο Γιώργος Κουνάλης, όπως σημειώνει η επιμελήτρια Σοφία Μαυρουδή, εργαζόταν με διαφορετικά είδη τέχνης, παράλληλα μεταξύ τους που το ένα προέκυπτε ως φυσικό στοιχείο ή επακόλουθο του άλλου, και τα οποία εκτείνονταν από τη βυζαντινή έως και τη σύγχρονη τέχνη με εννοιολογικά στοιχεία αλλά και με καλλιτεχνικά δρώμενα. Ήταν ένας καλλιτέχνης που περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στο εργαστήρι του, μεταφράζοντας και ερμηνεύοντας τον περίγυρό του, εμπνεόμενος από διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής του. Η συγκεκριμένη έκθεση δίνει έμφαση στον πειραματισμό του και πώς το ίδιο το έργο και η τεχνοτροπία του αποτελούσαν αναπόσπαστα στοιχεία μιας ακατάπαυστης έρευνας. Έχοντας αυτό ως γνώμονα, το καλλιτεχνικό εργαστήρι του αναπαρίσταται ως μέρος της έκθεσης, καθώς η ζωή και η καλλιτεχνική δημιουργία του είχαν συγχωνευτεί σε ένα.

Ελπίδα όλων είναι να δοθεί συνέχεια στην πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Κρήτης στο μέλλον ώστε να εξερευνηθεί το εικαστικό κληροδότημα της Κρήτης και να προωθηθεί ο πολιτιστικός συγκρητισμός . s
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στα πλαίσια της έκθεσης «Ο Κόσμος του Γιάννη Κύρου. Σκηνικά, κοστούμια και αρχειακό υλικό από το θέατρο, το χορό, τη μουσική και την τηλεόραση» , --την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και ώρα 21:00 μ.μ. η μουσικοθεατρική ομάδα «Passé-pARTout, δράσεις μετά μουσικής» θα παρουσιάσει μια Μουσική Ξενάγηση στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Η ομάδα αποτελείται από 20 μέλη και θα παρουσιάσει τραγούδια που έχουν γραφτεί για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η παράσταση θα διαρκέσει 40 λεπτά.

Επίσης το Σάββατο 28 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 μ.μ. η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων διοργανώνει Ρεσιτάλ Τραγουδιού με την σοπράνο Σάρα Παπαδοπούλου στο τραγούδι και τον Νίκο Περάκη στο πιάνο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον 2ο όροφο του κτηρίου. Θα ακουστούν έργα των : Georg F. Händel, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Frantz Liszt, Charles Gounod, Edvard Grieg, Gabriel Fauré, Claude Debussy, Kurt Weil, Leo Delibes.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δείτε τις εκδηλώσεις μας και στο Facebook:

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

Σάββατο 28 Νοεμβρίου
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΟΥ" ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

Ο Δήμαρχος Χανίων, κ.Αναστάσιος Βάμβουκας και ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης κ.Γιώργος Βαρουδάκης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 20.00 στα εγκαίνια της έκθεσης:

Ο κόσμος του Γιάννη Κύρου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ, Χάληδων 98-102, Χανιά

Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου - 12 Φεβρουαρίου 2016
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ "Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ" ΚΑΙ "Carousel" ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

Ο Δήμαρχος Χανίων, κ.Αναστάσιος Βάμβουκας και ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης κ.Γιώργος Βαρουδάκης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 και ώρα 20.00 στα εγκαίνια της έκθεσης:

Ο Δημήτρης Μυταράς και οι Συνεργάτες του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ, Χάληδων 98-102, Χανιά

Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουλίου - 23 Σεπτεμβρίου 2015

Παράλληλα θα εγκαινιαστεί και η έκθεση εικαστικής εγκατάστασης

Άγγελος Αντωνόπουλος - Carousel

ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙΣΙ, Παλιό Λιμάνι Χανίων

Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουλίου - 09 Αυγούστου 2015
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ (ΜΑΪΟΣ – ΙΟΥΝΙΟΣ 2015)

Στα πλαίσια της Έκθεσης Φωτογραφίας “ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ”, που ολοκληρώνεται στις 23 Ιουνίου και στην οποία παρουσιάζονται έργα των Γ. Γερόλυμπου, Π. Κοκκινιά, Ν. Μάρκου, τριών από τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες φωτογράφους, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, συνεργαζόμενη με φωτογραφικές ομάδες και ανεξάρτητους φωτογράφους που ζουν και δημιουργούν στα Χανιά, παρουσιάζει τις ακόλουθες παράλληλες εκδηλώσεις:

ΟΜΙΛΙΕΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, 20.30

Γιώργος Αναστασάκης , Φωτογράφος

“Ρίζες και εξέλιξη της σύγχρονης φωτογραφίας”

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, 20.30

Δημήτρης Μπαρούνης, Φωτογράφος- Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου (ΛΕΦΚΙ) Χανίων

“Η αφήγηση στη φωτογραφία”

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, 20.30

Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Κριτικός Τέχνης και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια της σειράς διαλέξεων “Διάλογοι και Σιωπές”, συνομιλεί με την εικαστικό Λυδία Δαμπασίνα και παρουσιάζει το έργο της.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, 20.30

Η ομάδα “Φωτοσκίαση” συνομιλεί με τον φωτογράφο Γιώργη Γερόλυμπο, που παρουσιάζει το έργο του.