Προηγούμενες εκθέσεις

Οι εκθέσεις είναι ταξινομημένες με ανάστοφη χρονολογική σειρά.
Παρακαλώ κάντε κλικ στο όνομα της έκθεσης να δείτε περισσότερα.

12 Οκτωβρίου 2015 με 12 Φεβρουαρίου 2016 - Ο κόσμος του Γιάννη Κύρου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει, στις 12 Οκτωβρίου 2015 (ημέρα εγκαινίων ) την καινούρια εικαστική παραγωγή με τίτλο «Ο Κόσμος του Γιάννη Κύρου.

13 Ιουλίου 2015 με 23 Σεπτεμβρίου 2015 - «Ο Δημήτρης Μυταράς και οι συνεργάτες του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών»

Στις 13 Ιουλίου 2015 εγκαινιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, η έκθεση «Ο Δημήτρης Μυταράς και οι συνεργάτες του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών».

13 Ιουλίου 2015 με 09 Αυγούστου 2015 - "Carousel"

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Ο Μυταράς και οι συνεργάτες του" που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, παρουσιάζεται και η πολυεπίπεδη εγκατάσταση "Carousel" του Άγγελου Αντωνόπουλου.

23 Μαρτίου 2015 με 23 Ιουνίου 2015 - Διασταυρώσεις

Στην έκθεση «Διασταυρώσεις», η οποία πραγματοποιείται στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων στην Κρήτη, παρουσιάζονται έργα τριών από τους σημαντικότερους Έλληνες σύγχρονους φωτογράφους.

24 Οκτωβρίου 2014 με 24 Ιανουαρίου 2015 - Στην Κιβωτό των ονείρων

Ο Μιχάλης Μανουσάκης διάλεξε 76 έργα, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά 19 καλλιτεχνών, για να τα μοιραστεί στη συνέχεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μαζί με αυτούς που συγκατοικεί στην ίδια ιστορία, στον ίδιο γεωγραφικό τόπο...

10 Μαρτίου με 10 Ιουνίου 2014 - Δημήτρης Ανδρεαδάκης

Ο Δ. Ανδρεαδάκης (γεν. 1964), καταξιωμένος ζωγράφος και καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, εκθέτει 60 ζωγραφικά έργα του, ελαιογραφίες και υδατογραφίες, με θέμα την ανθρώπινη μορφή σε όλες τις εκδοχές της

8 Σεπτεμβρίου με 8 Οκτωβρίου 2012 - Μικρασία Ψυχής Πατρίδα

Ένα ευλαβικό αφιέρωμα στους προγόνους μας, στην πανέμορφη γη της Ιωνίας, το σταυροδρόμι του πολιτισμού της καθ' ημάς Ανατολής.

4 Απριλίου 2012 με 31 Αυγούστου 2012 - Μια στιγμή για πάντα

Για τα δέκα χρόνια από τη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει την πανηγυρική έκθεση Μια στιγμή για πάντα. Πρόσωπα και τοπία από τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης σε επιμέλεια του Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου, ιστορικού τέχνης.

8 Aυγούστου 2011 με 24 Φεβρουαρίου 2012 - Μανουσάκης Μιχάλης - Ο χώρος του χρόνου

Η έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη «Ο χώρος του χρόνου» συνεχίζει κατά τρόπο ευκταίο το εκθεσιακό πρόγραμμα «Επέστρεφε», ως δεύτερη κατά σειρά παραγωγή, μετά την εναρκτήρια με τα θεατρικά κοστούμια και προσωπεία του Γιάννη Μετζικώφ.

30 Μαΐου με 30 Ιουλίου 2011 - Μετζικώφ: Θεατρικά Ενδύματα και Προσωπεία από τη Σκηνή στο Μουσείο

Στην έκθεση παρουσιάζεται μία αντιπροσωπευτική επιλογή της θεατρικής δουλειάς του εικαστικού καλλιτέχνη Γιάννη Μετζικώφ, με περίπου 80 κοστούμια και δεκάδες προσωπεία, που επένδυσαν μία πλειάδα παραστάσεων, σε συνεργασία με σημαντικούς σκηνοθέτες και σκηνές.

17 Δεκεμβρίου 2010 με 26 Απριλίου 2011 - Θοδωρής Καλούμενος - Το Κάλλος των Συμβόλων

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του Θοδωρή προσέγγιζε με επιστημονική θεώρηση τα πράγματα. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του, οι θέσεις και οι προτάσεις του, εκφράζονταν με άρτια ανάπτυξη, θεμελίωση και εκτελεστική δεινότητα. Το χρώμα, το δυνατό σχέδιο, τα ετερόκλητα υλικά συμμαχούσαν για να ολοκληρωθεί άψογα το κάθε έργο του, όπως και κάθε τι που αναλάμβανε, με βαθειά υπευθυνότητα και ευσυνειδησία, τρόπος συμπεριφοράς σε κάθε έκφραση της ζωής του, σε κάθε δράση.

4 Οκτωβρίου με 4 Δεκεμβρίου 2010 - Αριστέα Κριτσωτάκη - Χαρακτική

Η έκθεση περιλαμβάνει δείγματα από το σύνολο του έργου της σημαντικής αυτής χαράκτριας. Η κα. Κριτσωτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε διακοσμητική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Ακαδημία Καλλών Τεχνών της Νεάπολης και της Ρώμης από όπου αποφοίτησε με έπαινο. Στη μακρά πορεία της κέρδισε σειρά βραβείων και υποτροφιών ενώ από το 1996 κατέχει την έδρα Χαρακτικής στην Ανωτάτη Ακαδημία Καλλών Τεχνών της Ρώμης.

26 Ιουλίου με 26 Σεμπτεμβρίου 2010 - Στηβ Γιανάκος

Ο καλλιτέχνης που θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς Ελληνοαμερικανούς δημιουργούς, αν και έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη οι οικογενειακές ρίζες του ανάγονται στα Χανιά, αφού είναι γόνος πρώτης γενιάς Κρητών μεταναστών στις ΗΠΑ. Άλλωστε, ο ίδιος αισθάνεται Κρητικός, γι' αυτό έχει επιλέξει να ζει και να εργάζεται τον μισό σχεδόν χρόνο κάθε έτους στα Χανιά.

26 Μαΐου με 22 Ιουλίου 2010 - Δημήτρης Περδικίδης: Ποιητής της ύλης – Χρονικογράφος της εποχής του

Μαγεμένος από τον δραματικό χαρακτήρα της ισπανικής τέχνης, ο Δημήτρης Περδικίδης -από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς- έφυγε το 1953 για τη Μαδρίτη και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1985 που επέστρεψε πια στα πάτρια εδάφη.

08 Φεβρουαρίου με 16 Μαΐου 2010 - Η Τέχνη και ο Τόπος: 52 σύγχρονοι Χανιώτες καλλιτέχνες

Συμμετέχουν πενήντα δύο γηγενείς εικαστικοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι και γλύπτες, αριθμός μεγάλος αναλογικά με τους κατοίκους τούτης της πόλης. Υπάρχουν όμως. Πρόκειται για δρώντες καλλιτέχνες. Και δεν αναφερόμαστε στους ερασιτέχνες που είναι πολλοί και καλοί, ούτε στους ξένους, που την επέλεξαν ως δεύτερη πατρίδα, τόπο κατοικίας, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, οι οποίοι είναι επίσης πολλοί.

2 Νοεμβρίου 2009 με 29 Ιανουαρίου 2010 - Κωνσταντίνος Ξενάκης: Διαδρομές

 Ένας από τους ξεχωριστούς εκφραστές της σύγχρονης τέχνης ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, εμφανίστηκε στο εικαστικό προσκήνιο στο Παρίσι, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Από τότε και μέχρι σήμερα πρωτοστάτησε σε πολλά καλλιτεχνικά κινήματα και δημιούργησε μια προσωπική γραφή που τον έκανε να ξεχωρίζει στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο εικαστική σκηνή.

16 Μαρτίου με 15 Μαΐου 2009 - Μανόλης Τζομπανάκης, Γλυπτά και Σχέδια 1963 – 2008

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων τιμώντας τη σημαντική προσφορά του Μανόλη Τζομπανάκη στη νεοελληνική γλυπτική, οργάνωσε αυτή την αναδρομική έκθεση με έργα του άξιου αυτού Κρητικού καλλιτέχνη και σημαντικού εκπροσώπου της ελληνικής τέχνης σε διεθνή κλίμακα. Επί πολλές δεκαετίες ο Μανόλης Τζομπανάκης ζει και εργάζεται στη Ρώμη , μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

2 Φεβρουαρίου με 6 Μαρτίου 2009 - Έργα απο τη δωρεά Κ. Ιωαννίδη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει στο Χανιώτικο κοινό 105 επιλεγμένα έργα από τη δωρεά 158 συνολικά έργων με τις τεχνικές της χαλκογραφίας, λιθογραφίας, ξυλογραφίας και μεταξοτυπίας που προσέφερε σ' αυτήν ο γνωστός συλλέκτης και επίτιμος εικαστικός σύμβουλος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων κ. Κώστας Ιωαννίδης.

11 Σεπτεμβρίου 2008 με 9 Ιανουαρίου 2009 - Bασίλης Κελαϊδής

Η χρησιμότητα της κριτικής ισχύει για περιπτώσεις σαν του Β. Κελαϊδή. Επειδή βοηθάει για να ενισχυθεί ο ίδιος στο βήμα που έκανε με τη δουλειά του, αλλά και για να φανεί ποιο γενικώτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δρόμος που ακολούθησε.

11 Ιουνίου με 11 Σεπτεμβρίου 2008 - Νίκος Κεσανλής - Από την ύλη στην εικόνα

Η έκθεση, η οποία συγκεντρώνει 42 έργα, διοργανώνεται από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ σε συνεργασία με το ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

3 Δεκεμβρίου με 20 Ιανουαρίου 2008 - Μαρία Κάλλας: 30 χρόνια μετά

Μια φωτογραφική αναδρομή στον χώρο εκθέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων

14 Σεπτεμβρίου με 14 Νοεμβρίου 2008 - Γιάννης Γαΐτης: Ένας ανατρεπτικός οραματιστής

Χρονολογική αφετηρία αποτελεί το 1945 όταν σε ηλικία 22 ετών ο Γιάννης Γαΐτης ζωγραφίζει ένα εξπρεσιονιστικό «Γυμνό», δυο μόλις χρόνια πριν στραφεί στις κυβιστικές ανησυχίες του που πρόδιδαν την αγάπη του για τον Πικάσο, τη διεθνή εικαστική σκηνή και τον μοντερνισμό. Η έκθεση ιχνηλατεί τις συνεχώς εναλλασσόμενες φάσεις της τέχνης του από τότε και μέχρι το θάνατό του το 1984. Οι πίνακες εικονογραφούν το ρευστό πέρασμα του Γαΐτη από τη γεωμετρική αφαίρεση στις ελεύθερες βιομορφικές συνθέσεις, την άμορφη ζωγραφική, τις ανεικονικές χειρονομιακές τάσεις, την αφηγηματική αναπαράσταση με τους εξωπραγματικούς μικρόκοσμους έως τα αντιπροσωπευτικά, τυποποιημένα «ανθρωπάκια», μια αυστηρή κριτική στην ισοπεδωμένη κοινωνία της ομοιομορφίας και της κατανάλωσης ...

20 Απριλίου με 20 Ιουλίου 2007 - Όψεις της Μορφής - Σημάνσεις του Τοπίου

O Αντώνης Χατζηϊωάννου και η Άζια Χατζηϊωάννου-Δημοτάκη, ξεκίνησαν τη δημιουργία της Συλλογής τους εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, επιλέγοντας να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στην ελληνική παραστατική ζωγραφική. Έκτοτε, τον κεντρικό άξονα της συλλογής τους συνέθεσαν ανθρωποκεντρικά κατά την πλειοψηφία τους έργα, ενώ δεν απουσιάζουν και οι τοπιογραφίες σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.

22 Ιανουαρίου με 22 Μαρτίου 2007 - Ανδρέας Γεωργιάδης ο Κρης : Το πολύπτυχο της μνήμης.

Στο έργο του Γεωργιάδη οι δύο συγγενείς και αντίδρομες αυτές ψυχικές διαθέσεις [του Γκρέκο και του Ρούμπενς] ζητούν μια συζυγία. Η συγγένεια προς τον Γκρέκο παρουσιάζεται στο έργο του ζωγράφου μας σαν κάποια εσπερινή αναπόληση των οπτασιών εκείνου, με τα ωχροπράσινα, μακρόστενα πρόσωπα, τα λιγνά, αποπνευματωμένα χέρια με σμιχτά μισοδάχτυλα, μυστικό σύμβολο των εταίρων του Λογιόλα. Η συγγένεια προς τον Ρούμπενς είναι πιο ουσιαστική. Η αγάπη για τις απλόχωρες φόρμες, για το σφρίγος της πλούσιας σαρκικής ύλης, τους χυμούς της χρωστικής ουσίας και αυτή η προτίμηση για τις βαρειές, ηρωικές μάζες ανθρώπων και αντικειμένων έχει το χνώτο του ρεαλισμού των Φλαμανδών και του Ριμπέρα...

11 Σεπτεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 2006 - Κώστας Ιωαννίδης: Το οδοιπορικό ενός συλλέκτη.

Στα δεκάξι μου χρόνια απέκτησα τον πρώτο μου πίνακα. Ένα θαλασσινό τοπίο άγνωστου ζωγράφου, το οποίο πλήρωνα με δόσεις. Η τέχνη με είχε συναρπάσει ακόμα πιο νωρίς, οδηγώντας με στις πολύ ποιοτικές γκαλερί του Μπαχαριάν και του Φραντζεσκάκη, καθώς και στις λιγοστές αίθουσες τέχνης που υπήρχαν τότε στην Αθήνα...

1 Ιουνίου με 31 Αυγούστου 2006 - Νεοελληνική Ζωγραφική

Η έκθεση περιλαμβάνει 76 έργα ζωγραφικής από τον 19° αιώνα μέχρι σήμερα, φιλοτεχνημένα από γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δρ Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Όπως σημειώνει η ίδια στον εξαιρετικό κατάλογο της έκθεσης που είναι μια ακόμη έκδοση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων: «Ο Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, πολιτικός με μακρόχρονη θητεία στα κοινά, λογοτέχνης και φιλότεχνος, συγκρότησε μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες συλλογές έργων νεοελληνικής τέχνης, η οποία σήμερα εκτίθεται στην Πινακοθήκη που ο ίδιος ίδρυσε στην πατρίδα του το Μέτσοβο...

27 Φεβρουαρίου με 30 Απριλίου 2006 - Πορτραίτα Χανιωτών Συλλεκτών

Η ιδέα για την επιμέλεια μιας έκθεσης αφιερωμένης στους συλλέκτες έχει μια μακρά προσωπική ιστορία η οποία κατάγεται από τις σπουδές μου στο Παρίσι την περίοδο 1995-1997 και από το ενδιαφέρον με το οποίο παρακολούθησα την τεράστια έκθεση Passions privees στο Μουσείο της Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού. Τότε, ως ανταποκριτής του βραχύβιου περιοδικού Art Magazine είχα συντάξει ένα άρθρο για την εν λόγω έκθεση το οποίο δημοσιεύτηκε στα ελληνικά και στα αγγλικά με τίτλο «Ιδιωτικά πάθη, δημόσιες αρετές». Στην Ελλάδα όπου ανέκαθεν είχαμε μεγάλους συλλέκτες παγκόσμιας ολκής, υπήρχε τότε μια αίσθηση η οποία ενδεχομένως σε κάποιο βαθμό να υπάρχει και τώρα, ότι οι δημόσιοι θεσμοί της τέχνης παρακολουθούσαν μάλλον απαθώς τη δραστηριότητά τους. Κι έτσι προέκυψε η ιδέα να γίνει μια έκθεση αφιερωμένη στους συλλέκτες και μάλιστα μικρής κλίμακας, στα πλαίσια μιας επαρχιακής πόλης, όπου ο κόσμος της τέχνης είναι περιορισμένος αλλά όχι λιγότερο δραστήριος, μια ιδέα που κατά μία έννοια ήταν αντίθετη αυτής της Γαλλικής έκθεσης. Το αφιέρωμα στους «μικρούς» συλλέκτες τους οποίους θα παρουσιάζαμε με την ίδια χαρά και περηφάνεια που παρουσιάζουμε τους μεγάλους, προτάθηκε πριν από κάποια χρόνια, αλλά μόνο πριν από ένα περίπου έτος, εισήχθη στον προγραμματισμό της Δημοτικής Πινακοθήκης...

7 Νοεμβρίου 2005 με 7 Ιανουαρίου 2006 - Βαλέριος Καλούτσης - Ανατροπές 1955 - 2005

Ο Βαλέριος Καλούτσης γεννήθηκε στα Χανιά το 1927 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Στο Saint Martin's School του Λονδίνου και στο Ecole des Beaux Arts του Παρισιού.Ήδη από την δεκαετία του '50 έχει μια έντονη παρουσία στον Ευρωπαϊκό χώρο, συνδυάζοντας την τεχνολογία με την καλλιτεχνική έκφραση και την αγωνία για την διατύπωση ενός προσωπικού οράματος με τα πιο ρηξικέλευθα επιστημονικά δεδομένα...

22 Σεπτεμβρίου με 22 Οκτωβρίου 2005 - Η Τέχνη της Ψυχής μας

Από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα, οι εικαστικές τέχνες, όπως και τα όνειρα, εικονογραφούν τον ψυχικό μας κόσμο, δίνουν μορφή στις ελπίδες, στις προσδοκίες, στους φόβους μας. Συχνά, οι πιο εμπνευσμένες απ' αυτές τις εικόνες ξεφεύγουν από τα στενά ατομικά πλαίσια και μιλούν σε όλους μας, οπότε η καλλιτεχνική έκφραση παύει να είναι ατομική υπόθεση και γίνεται συλλογική. Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι καταστάσεις ζωής έχουν αισθητική αξία, αρκεί να ανασκάπτουν το βάθος της ψυχής για να βρουν τις ρίζες της ανθρώπινης ύπαρξης. Η καλύτερη στιγμή της τέχνης είναι όταν αυτή ξεχνάει το όνομά της, έλεγε ο Jean Dubuffet, θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχει όριο στον χώρο της πιο ελεύθερης έκφρασης του ανθρώπου...

6 Ιουνίου με 30 Αυγούστου 2005 - Ιερή και Βέβηλη

Ιερή και Βέβηλη - Όψεις της Γυναίκας στη Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική (1930 -2005)

Η Δημοτική Πινακοθήκη συνεχίζοντας την μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της συνεργαζόμενη με φορείς όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Μπενάκη, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων κ.λπ. φιλοξενεί από σήμερα και μέχρι 30 Αυγούστου 2005 μια ακόμη ιδιαίτερα σημαντική έκθεση σε συνεργασία με το Αρχείο Νεοελληνικής Τέχνης και την Εταιρεία Εικαστικών Μελετών.
Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «ΙΕΡΗ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΗ- Όψεις της Γυναίκας στη Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική, 1930 - 2005 », στην οποία προσεγγίζονται διάφορες όψεις της Γυναίκας μέσα από τα έργα άξιων καλλιτεχνών, που αναμφισβήτητα θα αγγίξουν τον θεατή.

6 με 15 Μαΐου 2005 - Μαρτυρία: Ελπίδα σε γκρίζο φόντο

Φωτογραφική έκθεση των Γιατρών Του Κόσμου με φωτογραφίες του Γιάννη Γιαννακόπουλου απο τις αποστολές τους των πέντε τελευταίων χρόνων.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Μαΐου 2005 ώρα 20:30, έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «ΜΑΡΤΥΡΙΑ» - «ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΦΟΝΤΟ». Έχοντας κλείσει 15 και πλέον χρόνια ανθρωπιστικής δράσης, οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν έκθεση φωτογραφιών όλων όσων είδαν, βίωσαν και έγιναν μάρτυρες, μέσα από τη ματιά του διακεκριμένου φωτογράφου Γιάννη Γιαννακόπουλου. Επιδιώκουν έτσι να μοιραστούν με την κοινή γνώμη κοινές αλήθειες και κοινές πρωτοβουλίες. Πρόκειται για μια σειρά 45 ασπρόμαυρων φωτογραφιών με κύριο θέμα το παιδί. Το παιδί - πρόσφυγα, το παιδί - ασθενή, το παιδί - εν καιρώ πολέμου, το παιδί - ελπίδα για το αύριο κ.ά.

9 Φεβρουαρίου με 9 Απριλίου 2005 - Ελληνική Γλυπτική-Χαρακτική

"Ελληνική Γλυπτική-Χαρακτική" απο τις συλλογές Θόδωρου Χατζησάββα.

Η συλλογή γλυπτικής του Θ. Χατζησάββα περιλαμβάνει μικρογλυπτά στην πλειοψηφία τους και μεσαίων διαστάσεων έργα λόγω των εγγενών δυσχερειών χώρου, με τα παλαιότερα να φιλοτεχνούνται στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα και τα πιο πρόσφατα στο τέλος της δεκαετίας του ’80.Αναμφίβολα δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι καταγράφουν την εξέλιξη της νεοελληνικής γλυπτικής, αφού η συλλογή είναι ανισοβαρής χρονολογικά, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της αδρομερώς σε ορισμένα δείγματα του ακαδημαϊκού παρελθόντος (Θωμόπουλος), σε καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ. που εισηγήθηκαν την υπέρβασή του (Τόμπρος, Απάρτης), σε αντιπροσωπευτικά γνήσιες φωνές της ελληνικής modernite (Χαλεπάς, Σκλάβος, Ζογγολόπουλος) αλλά και σε πλειάδα άλλων καλλιτεχνών, παλαιότερων και σύγχρονων, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη συγκρότηση του σώματος της εγχώριας γλυπτικής...

20 Οκτωβρίου 2004 με 9 Ιανουαρίου 2005 - Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας, «1922 - 1990 »

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 1906. Μαθητής του Παρθένη στην Αθήνα, έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Αισθητική στη Σορβόνη, και Ζωγραφική και Χαρακτική στην Academie Ranson με δασκάλους τον Bissiere και τον Δ. Γαλάνη. Πραγματοποιεί την πρώτη του έκθεσηστο Παρίσι το 1923 και στη συνέχεια συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Η πρώτη του ατομική έκθεση οργανώνεται το 1927 στο Παρίσι στην Galerie Percier, και παρουσιάζεται από τον Maurice Ranyal. Στην Αθήνα εκθέτει για πρώτη φορά το 1928, με τον γλύπτη Μιχ. Τόμπρο...

12 Ιουλίου με 15 Σεπτεμβρίου 2004 - Βλάσης Κανιάρης: «Διαδρομές 1957-2004»

Ο Βλάσης Κανιάρης γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Από το 1946 και για σχεδόν πέντε χρόνια φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1947 γνωρίζεται με τον Γιάννη Τσαρούχη. Το 1950, μετά το θάνατο του πατέρα του, εγκαταλείπει τις ιατρικές σπουδές και αρχί­ζει τη φοίτηση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Τελειώνει το 1955, έχοντας δασκάλους τον Ουμβέρ-το Αργυρό, τον Γιάννη Παπά, τον Πάνο Σαραφιανό και κυρίως τον Γιάννη Μόραλη που τότε είχε εκλεγεί καθηγητής...

2 Απριλίου με 30 Ιουνίου 2004 - Τέχνη + Ουτοπία: Έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη

Στη συλλογή Κωστάκη εκπροσωπούνται όλα σχεδόν τα ονόματα των καλλιτεχνών που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέθηκαν με την πρωτοπορία και εκφράζουν τις ιδεολογικές και φορμαλιστικές αναζητήσεις της εποχής, με μία χρονολογική σειρά που χονδρικά διαρκεί από το 1910 μέχρι το 1930. Πολύ καλή παρουσία στη συλλογή Κωστάκη έχουν οι καλλιτέχνες K. Malevich, V. Tatlin, El Lissitsky, L. Popova, O. Rozanova, N. Udaltsova, A. Rodchenko, S. Nikritin, I. Kliun, G. Klucis, I. Chashnik, K. Ender, A. Drevin, I. Kudriashev, A. Sofronova, K. Vialov και άλλοι πολλοί που συνθέτουν ένα ενιαίο και ποικιλόμορφο σύνολο και αποτελούν πραγματική πρόκληση για το μελλοντικό ερευνητή να αποκαταστήσει τη «συνέχεια» μιας ιστορίας της τέχνης με πολυδιάστατο χαρακτήρα και έντονο καλλιτεχνικό προβληματισμό...

25 Φεβρουαρίου 2004 με 24 Μαρτίου 2004 - "1904 - 2004" Εκατό χρόνια ζωγραφικής

Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων, ο Δήμος Χανίων απέκτησε ένα σημαντικό αριθμό έργων τέχνης – κυρίως ζωγραφικής – με στόχο τη δημιουργία μιας συλλογής. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους, τα έργα αυτά βρίσκονται σήμερα στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, ενώ ένας περιορισμένος αριθμός κοσμεί τους κοινόχρηστους χώρους του Δημαρχείου Χανίων, αλλά και άλλων δημοτικών καταστημάτων. Η συλλογή αυτή δημιουργήθηκε με αγορές που πραγματοποίησε ο Δήμος Χανίων και με δωρεές προς αυτόν στα χρόνια που πέρασαν...

22 Σεπτεμβρίου 2003 με 14 Οκτωβρίου 2003 - Γιάννης Σπυρόπουλος, ο Κλασσικός της Αφαίρεσης

Ο Γιάννης Σπυρόπουλος ξεκίνησε από τα Σεζανικά διδάγματα όπως επικρατούσαν στην παράδοση της Σχολής Καλών Τεχνών που μαθήτεψε. Εκείνο ίσως που προμηνύει τη μετέπειτα φυσιογνωμία του έργου του είναι η χρήση του χρώματος. Παρ΄όλο το σεζανικής βάσης σχέδιό του, στα χρώματα έχομε μια προτίμηση στα σύνθετα ουδέτερα, που υπονοούν μια εσωτερική υπόσταση της ύλης...

22 Σεπτεμβρίου 2003 με 14 Οκτωβρίου 2003 - Τα Παιδιά ταξιδεύουν με την Τέχνη

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Δήμων με σκοπό τη δημιουργικότητα και την πολιτιστική ανάπτυξη των παιδιών, προτείνεται μια έκθεση με έργα των μαθητών των Δημοτικών Εργαστηρίων Τέχνης Χαλκίδας και Χανίων. Τα δύο μεγαλύτερα νησιά μας -η Κρήτη και η Εύβοια- μοιράζονται μια μεγάλη παράδοση στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.Ειδικότερα το Δημοτικό Εργαστήριο Τέχνης της Χαλκίδας που ιδρύθηκε από τον Δημήτρη και τη Χαρίκλεια Μυταρά, έχει συμβάλλει σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό, στην πολιτιστική και όχι μόνο ανάπτυξη της πόλης της Χαλκίδας, μέσα από μια μακριά πορεία πολλών ετών.

11 Ιουλίου 2003 με 31 Αυγούστου 2003 - Ολυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη (Έκθεση - Λεύκωμα)

64 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας. Οι "Εκδόσεις ΑΔΑΜ-Πέργαμος" προετοιμάζουν μια μεγάλη έκθεση με τίτλο "Ολυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη", για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 54 καλλιτέχνες, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό φάσμα της νεοελληνικής τέχνης, τεχνοτροπικά και ηλικιακά.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, Ιούλιο και Αύγουστο του 2003. Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί να φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2003. Θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πόλεις έως ότου φτάσει η έκθεση στην Αθήνα τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2004, για να φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων).

4 Μαΐου 2003 με 29 Μαΐου 2003 - Ανοιξη των μουσείων [Ανακαλύπτοντας το Castel Selino]

Μια έκθεση με θέμα την ανασκαφή ενός αρχαιολογικού χώρου μπορεί να σημαίνει για το κοινό ανακάλυψη όχι απλώς των μυστικών του παρελθόντος, αλλά και αυτών της ίδιας της ανασκαφής, καθώς και της πορείας που ακολουθείται μέχρι τα αντικείμενα να βρούν τη θέση τους στις προσθήκες του μουσείου. Το Castel Selino, ένας φαινομενικά κατεστραμμένος και υποβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος κοντά στην Παλαιόχωρα Χανίων, αποκαλύπτει τα μυστικά του.

6 Ιουνίου 2003 με 27 Ιουνίου 2003 - Φώτα & Σκιές [Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής]

Μια έκθεση με θέμα την ανασκαφή ενός αρχαιολογικού χώρου μπορεί να σημαίνει για το κοινό ανακάλυψη όχι απλώς των μυστικών του παρελθόντος, αλλά και αυτών της ίδιας της ανασκαφής, καθώς και της πορείας που ακολουθείται μέχρι τα αντικείμενα να βρούν τη θέση τους στις προσθήκες του μουσείου. Το Castel Selino, ένας φαινομενικά κατεστραμμένος και υποβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος κοντά στην Παλαιόχωρα Χανίων, αποκαλύπτει τα μυστικά του.

6 Ιουνίου 2003 με 27 Ιουνίου 2003 - Φώτα & Σκιές [Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής]

Μια έκθεση με θέμα την ανασκαφή ενός αρχαιολογικού χώρου μπορεί να σημαίνει για το κοινό ανακάλυψη όχι απλώς των μυστικών του παρελθόντος, αλλά και αυτών της ίδιας της ανασκαφής, καθώς και της πορείας που ακολουθείται μέχρι τα αντικείμενα να βρούν τη θέση τους στις προσθήκες του μουσείου. Το Castel Selino, ένας φαινομενικά κατεστραμμένος και υποβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος κοντά στην Παλαιόχωρα Χανίων, αποκαλύπτει τα μυστικά του.