Skip to content

24 Ιουλίου 2024 5:07 μ.μ.

  • ΝΕΑ /
  • Παράταση της έκθεσης “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση – Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη”: Έως τις 30 Απριλίου 2022, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Παράταση της έκθεσης “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση – Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη”: Έως τις 30 Απριλίου 2022, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Ιούλιος 2024

Λίγες μόλις ημέρες πριν  τον εορτασμό της εθνικής επετείου για την κήρυξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και η πλέον επίκαιρη έκθεση με σπάνια αντικείμενα από την επαναστατική, αλλά και μετεπαναστατική περίοδο “H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη” περιμένει τους φιλότεχνους για να τους ταξιδέψει στο παρελθόν και σε αθέατες πτυχές της Ιστορίας και της Τέχνης του 19ου αι. Δεδομένης, μάλιστα, της αθρόας προσέλευσης των επισκεπτών στους τέσσερις και πλέον μήνες της λειτουργίας της, η έκθεση που διοργανώνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρατείνεται κατά έναν μήνα, με καταληκτήρια ημερομηνία την 30η Απριλίου 2022.

Η έκθεση των 167 καλλιτεχνικών θησαυρών, από τους συνολικά 1.500 που διαθέτει η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη και η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Ράλλη, Θεόδωρου Βρυζάκη, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις, προκάλεσε το ενδιαφέρον όχι μόνο του ενήλικου κοινού. Αθρόα ήταν -παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας- και  η προσέλευση σχολικών ομάδων. Μαθητές  Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ως τώρα στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης, ενώ σχεδόν έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις για τις εκπαιδευτικές διαδραστικές ξεναγήσεις έως το τέλος Απριλίου.

Τα αντικείμενα της συλλογής που  αποτελούν ίχνη της ελληνικής περιπέτειας τόσο στην πρώτη επαναστατική, αλλά και μετεπαναστατική περίοδο και αναδεικνύουν τη δημιουργία της πνευματικής σύνδεσης της νεώτερης Ελλάδας με τη Δύση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της δημοσίως και μάλιστα, όχι στην έδρα της, την Κολωνία της Γερμανίας, αλλά  στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Σε πέντε ενότητες- «Η Ελλάδα των περιηγητών», «Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός», «Η Βαυαροκρατία», «Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα» και «Η καθημερινή ζωή»- έχει αναπτυχθεί η έκθεση, της οποίας την γενική επιμέλεια έχει ο  ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης. Η παρουσίαση των καλλιτεχνικών θησαυρών της Συλλογής Κρασάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, αποτελεί  το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

 

 

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει τον δικό της ρόλο στη διοργάνωση καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης που επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση της πληροφορίας που συνοδεύει κάθε έργο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας που προσφέρει τη δυνατότητα λεπτομερούς περιήγησης στην έκθεση μέσω οθόνης (υπολογιστή, ταμπλέτας ή έξυπνου τηλεφώνου) σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://pinakothiki-chania.gr

Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση έργων της έκθεσης “H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”, δίνεται στους δια ζώσης επισκέπτες η δυνατότητα της διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση των έργων και της ψηφιακής τους επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», που είναι το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς ιδρύθηκε το 1899.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού́ Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Με την ευκαιρία της παράτασης της έκθεσης και χάρη στη γενναιόδωρη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και προσωπικά του περιφερειάρχη, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, χρηματοδοτήθηκε νέα, πολυτελής κι αναθεωρημένη έκδοση του καταλόγου και στις τρεις γλώσσες, που θα είναι διαθέσιμη το αμέσως επόμενο διάστημα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Πληροφορίες:

“H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη”

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων: Χάληδων 98

Φιλολογικός Σύλλογος “Χρυσόστομος”: Χάληδων 83

 

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΛΥΤΡΑΣ Προσωπογραφία της βασίλισσας Όλγας, 1867 Ελαιογραφία σε καμβά, 123,5 x 70,5 εκ. Υπογραφή: Ν. Λύτρας. Στο αυθεντικό βασιλικό κάδρο. Μνημειακό ολόσωμο πορτραίτο της νεαρής Όλγας, φιλοτεχνημένο το 1867

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΒΡΥΖΑΚΗΣ Νεαρή Ελληνίδα, π. 1865 Ελαιογραφία σε καμβά, 45,5 x 38 εκ. υπογραφή: Θ.π.Βρυζάκης
LUDWIG KÖLLNBERGER Έλληνες και Βαυαροί στρατιώτες σε ώρα ανάπαυλας, 1834 Υδατογραφία σε καφετί χαρτί, επικολλημένη σε χαρτόνι, 15 x 17,5 εκ. Πρόκεται για μία από τις πέντε πρωτότυπες υδατογραφίες του Ludvig Köllnberger και τις μοναδικές σε ιδιωτική συλλογή (εκείνες που φυλάσσονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών είναι αντίγραφα). Θεωρούνται σπουδαία εικαστικά ντοκουμέντα της Ελλάδας κατά τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας.
Χρυσοκέντητο Γιλέκο Κεντητό με χρυσοκλωστή σε κόκκινο βελούδο με πλουσιότατο διάκοσμο με ροζέ φόδρα από μετάξι. Σφραγίδα ραφείου στη φόδρα: Lazzaro Ceffa 19 Set. 1897 Certificate Montenegro.
Έφιππος πολεμιστής Eπιτραπέζιο ωρολόγιο από επιχρυσωμένο μπρούτζο, το άλογο από ασήμι 64 × 40 × 13 εκ

 

Οι υπόλοιπες φωτογραφίες αποτελούν στιγμιότυπα από τις επικέψεις παιδιών και ενηλίκων στην έκθεση.